200.000 de români au deja contractele de muncă suspendate!

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că aproximativ 200.000 de români au contractele de muncă deja suspendate din cauza crizei coronavirusului. „E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a declarat ministrul pentru Digi24.

Alexandru a mai spus că OUG care reglementează șomajul tehnic e în procedură de publicare în Monitorul Oficial. „Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis – restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor – 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a precizat ministrul.

O a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puțin cu 25 la sută față de media lunilor ianuarie și februarie. Acestea vor merge cu lista angajaților cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispoziție de Guvern, a mai spus Violeta Alexandru.

Citește Cronica Zilei cu încredere

Foto credit: Facebook- Violeta Alexandru