Ambasadorul SUA: România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman a declarat că “România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare”. “Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a precizat Ambasadorul SUA în România la evenimentul Consiliului din România al Ligii Navale a Statelor Unite.

Discursul Ambasadorului:

“Bună seara tuturor, domnule primar, Mufti, Colonel Vaughn, distinși oaspeți și prieteni. Este o onoare și o plăcere deosebită pentru mine să fiu alături de dumneavoastră în această seară. Vă mulțumesc domnule Patrichi pentru sprijinul ferm al Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii și pentru invitația din această seară. Vă felicit pentru încurajarea diversității etnice, culturale și religioase în Dobrogea, care a câștigat astfel o societate mai prosperă, mai coezivă și mai pașnică. Sunt recunoscător că pot să sărbătoresc cu dumneavoastră comunitatea multiculturală din Constanța, cu amestecul său special de limbi, moșteniri și culturi, și de asemenea să sărbătoresc cu dumneavoastră partneriatul special și prietenia dintre România și Statele Unite. România nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Președintele Trump și cu mine recunoaștem că Statele Unite nu au un prieten mai bun decât România.

Liga Navală a Statelor Unite este un susținător devotat al Marinei, Corpului de Infanterie Marină, Pazei de Coastă și Marinei Comerciale a Statelor Unite. Întotdeauna am apreciat numeroasele tradiții ale navigatorilor și, în mod deosebit, admir tradiția de lungă durată a marinarilor de a acorda ajutor oricui este în suferință pe mare. Acest ajutor este oferit fără a ține cont de rasă, naționalitate, religie sau orice alt factor. De fapt, este acordat în recunoașterea faptului că cei care călătoresc pe mare trebuie să se bazeze unii pe alții pentru siguranța și bunăstarea tuturor.

Acest ideal comun pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință este în mod special relevant în timpul pandemiei curente de COVID-19, o provocare cu care se confruntă întreaga comunitate internațională, o provocare pe care împreună trebuie să o controlăm și în final să o eradicăm.

Această idee puternică de egalitate este un principiu fondator al Statelor Unite și venerat pentru totdeauna în Declarația de Independență a Statelor Unite, care afirmă ca [adevăr] „evident că toţi oamenii sunt creaţi egali.” Așadar, felicit eforturile voastre de a recunoaște și sărbători toți oamenii și grupurile care formează comunitatea unică și specială de care vă bucurați cu toții în Constanța.

Statele Unite sunt un beneficiar recunoscător al eforturilor comunității dumneavoastră de a primi oameni din toate mediile. După cum știți, Constanța găzduiește o prezență americană permanentă la Baaza Aeriană Mihail Kogalniceanu – Colonelul Vaughn va ține un discurs legat de prezența militară americană din Constanța puțin mai târziu. România este gazdă a unei prezențe rotaționale de aproape 1,000 de soldați americani și a amplasamentului sistemului Aegis Ashore la Deveselu, un element cheie al sistemului de apărare al Europei. Prețuim foarte mult parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite, precum și importanța Alianței NATO. Suntem mândri să fim prezenți în regiunea Mării Negre ca parte a angajamentului nostru pentru pace, securitate și prosperitate în regiune și nu numai.

Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale.

Dar nu numai militarii sunt implicați în acest parteneriat. Românii din toate mediile au o miză importantă în securitatea și prosperitatea acestei țări. Lăudăm poporul român, pentru că a aruncat cătușele rămase ale comunismului și a construit o națiune puternică, liberă și înfloritoare din punct de vedere economic – un model pentru regiune și un exemplu demn pentru celelalte state membre NATO și UE. Statele Unite susțin pe deplin România în toate aspirațiile sale. Relația Statelor Unite cu România nu se bazează doar pe apărare; depunem eforturi susținute alături de partenerii noștri români pentru a crește securitatea și diversificarea energetică. România a semnat un acord privind cooperarea nucleară civilă cu Statele Unite, care va aprofunda parteneriatul nostru într-un sector crucial. Împărtășim aceeași viziune în asigurarea securității rețelei transatlantice pe măsură ce tehnologiile 5G se dezvoltă. Lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat. Suntem parteneri în combaterea actorilor răi din lumea cibernetică și în protejarea infrastructurii critice.

Guvernul Statelor Unite și companiile americane care operează în România și-au intensificat acțiunile pentru a sprijini eforturile de ajutorare a României în urma COVID-19. Printr-un grant de 800.000 de dolari, lucrăm cu Crucea Roșie Română pentru a asigura comunităților rurale și altor comunități vulnerabile instrumentele adecvate pentru a combate această pandemie. Guvernul Statelor Unite și companiile americane din România au contribuit cu milioane de dolari, în bani și echipamente, pentru poporul român în lupta împotriva COVID.

De asemenea, România a ajutat Statele Unite în multe moduri pentru a combate COVID. A ajutat Statele Unite să-și repatrieze cetățenii din întreaga lume. De asemenea, a trimis medici, asistente și alți specialiști în Statele Unite pentru a ajuta la împărtășirea lecțiilor valoroase învățate în timpul combaterii COVID în România și pentru a ajuta personalul medical să trateze americanii bolnavi. Parteneriatul american-român este cu adevărat special.

Pe măsură ce avansăm, Statele Unite s-au angajat să ajute România să își atingă adevăratul potențial și să devină un lider economic european. Prim ministrul Orban a dezvoltat un program economic ambițios. Programul solicită dezvoltarea imediată a drumurilor, autostrăzilor, căilor ferate și a altor proiecte de infrastructură de care România are nevoie disperată. Aceste programe solicită, de asemenea, dezvoltarea canalelor de irigație, fabrici de prelucrare a alimentelor și dezvoltarea zonelor agrare. România va fi din nou cunoscută drept grânarul Europei. În plus, proiectele reînnoite de energie nucleară, dezvoltate cu tehnologie occidentală, și noi extracții de petrol și gaze vor face din România un exportator net de energie. Renașterea României este pe drumul cel bun.

În sfârșit, sunt mândru că am putut să mă alătur ministrului de interne Vela, ministrului justiției Predoiu și procurorului general Scutea, în lupta împotriva traficului de persoane și a crimei organizate. Statele Unite s-au angajat să utilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta România în această luptă. Spun din nou tuturor acestor infractori – veți fi identificați, arestați și urmăriți penal. România va scăpa de criminalitate organizată și trafic de persoane.

Vreau să menționez, de asemenea, curajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a recunoaște că una dintre organizațiile PSD a fost infiltrată de infractori și de a dizolva acea organizație. Îl încurajez să continue să înlăture persoanele corupte din PSD. România nu poate reveni la corupția din ultimii câțiva ani. Trebuie să avanseze ca democrație liberă și vibrantă pe care cetățenii ei o doresc și pe care o merită.

Sunt mândru să particip la aceste eforturi și mulțumesc României și Constanței pentru găzduirea armatei americane și pentru faptul că sunt un neprețuit aliat al SUA și NATO, promovând securitatea internă și internațională.

Președintele Trump și cu mine mulțumim României pentru că este un mare aliat și prieten.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să binecuvânteze România și Statele Unite.

Vă mulțumesc și vă doresc o seară minunată”.

Citește Cronica Zilei cu încredere

Foto credit- https://ro.usembassy.gov/ro/