AmosNews: Guvernul va sprijini autoritățile locale pentru a asigura cetățenilor apă caldă și căldură

Guvernul condus de Nicolae Ciucă  va sprijini autoritățile locale pentru a asigura cetățenilor apă caldă și căldură. La solicitarea premierului Ciucă, reprezentanții Guvernului au analizat împreună cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, situația alimentării cu energie termică a celor două municipii și impactul prețului gigacaloriei asupra populației, scrie AmosNews.

La începutul întâlnirii, desfășurată la Palatul Victoria, prim-ministrul a solicitat reprezentanților Guvernului – miniștrii Finanțelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, Energiei, Virgil-Daniel Popescu – să găsească urgent soluții pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură și să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație.

Primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producție și distribuție a energiei în sistem centralizat. Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice.

Discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022. Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor.

Totodată, s-a discutat despre soluții viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare. Discuțiile între reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților publice locale vor continua în perioada următoare.

Citește Cronica Zilei cu încredere

Credit foto-gov.ro