Antoneta Ioniță(PNL):Reforma din Sănătate va integra românii din Diaspora

Deputatul PNL Antoneta Ioniță susține că reforma din Sănătate a Guvernului PNL va integra și românii din Diaspora.  “O noutate îmbucurătoare vine și pentru românii care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate al altui stat membru UE, cărora li se va asimila perioada de cotizare în sistemul de asigurare românesc”, susține deputatul într-un comunicat de presă remis cronicazilei.ro

Antoneta Ioniță mai afirmă că pacienții români vor putea să aleagă între sistemul public de sănătate și cel privat, iar fondurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor merge acolo unde a dorit pacientul să fie tratat. “Ordonanța de Urgență pe care Cabinetul Orban se pregătește să o dea vine în sprijinul românilor și, în realitate nu pune în nicio balanță cele două sisteme, public și privat, ci ușurează accesul bolnavilor la tratament și la condiții civilizate. În fapt, este pentru prima dată când asistăm la o reformă reală a sistemului sanitar, conform principiului aplicat la nivel european <fondurile urmează pacientul>”, mai spune parlamentarul.

Reforme importante

„Vorbim inclusiv despre o reparație la adresa bolnavilor care beneficiază de programele naționale de sănătate și care, până acum, au fost îngrădiți și în imposibilitatea de a se adresa în altă parte decât unui spital de stat. Ca medic de familie știu cât de complicat este pentru un bolnav de diabet, de TBC, de cancer sau de scleroză în plăci să stea la cozi interminabile pentru a fi tratat, ce aglomerație și situații neplăcute au de învins. Prin noile modificări legislative, pacientul poate merge și în spitalele private, dacă acestea asigură servicii medicale similare, fără a plăti niciun ban. Întotdeauna progresul vine din competiție, iar liberalizarea pieței serviciilor sanitare va aduce cu siguranță un plus de confort și de respect pentru pacientul român. Nu este singura prevedere care schimbă fundamental lucrurile din sistem.  Guvernul PNL dorește ca Programul național pentru infarct să devină unul aplicabil: procedurile de până acum prevedeau că, pacientul ajuns la o Unitate de Primiri Urgențe și care avea nevoie, spre exemplu, de stenturi, era trimis într-un centru universitar. De aici aglomerația, numărul mare de cazuri ce trebuiau tratate și, de ce nu?, riscul de malpraxis. De acum, bolnavul va putea fi redirecționat către orice spital privat unde se montează stenturi, fără să scoată niciun leu din buzunar pentru actul medical. În fond, vorbim despre alegeri și nimeni nu împiedică spitalele publice ca, printr-un bun management, să concureze cu mediul privat, atât în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite, cât și a serviciilor hoteliere. În plus, o degrevare a sistemului public va reduce presiunea pe medici și va crește calitatea actului medical.  Eliminarea co-plății la reconstrucție mamară, acordarea concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul bolnavilor de TBC, din primul moment al depistării bolii și până la vindecare, fără vizite lunare la medicul specialist pentru prelungire, acordarea unor servicii de sănătate integrate, intrarea în contract de finanțare cu Casa Națională sau casele județene de asigurări de sănătate doar a unităților cu paturi acreditate de Autoritatea Națională de management al Calității în Sănătate sunt tot atâtea prevederi care vin în sprijinul investițiilor în sistemul sanitar și, în primul rând, în sprijinul pacientului, cel care, în mod real, și nu declarativ, trebuie să ajungă <în centrul sistemului>, a mai arătat Antoneta Ioniță, membru în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților, referitor la noutățile reformei din Sănătate.