Autonomia Ținutului Secuiesc, respinsă de Senat. For decizional!

Senatul a respins, în calitate de for decizional, proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, care prevedea ca această regiune să devină una autonomă. Senatorii au votat telefonic cu  126 de voturi „pentru” respingerea proiectului şi 9 ‘împotrivă’ (de la UDMR). Propunerea legislativă a trecut iniţial de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită.

Iohannis PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor; Kelemen: un discurs isteric

Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că vrea “să dea Ardealul ungurilor”, după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților. “Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus  Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

La rândul lui, președintele UDMR Kelemen Hunor a catalogat discursul lui Iohannis ca fiind unul isteric. „Klaus Iohannis, isterizat și nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Kelemen pe Facebook.

 

Citește și- DAN TANASĂ: STATUTUL DE AUTONOMIE AL ŢINUTULUI SECUIESC, ADOPTAT TACIT DE CAMERA DEPUTAȚILOR