Biblioteca Batthyaneum, unde se află manuscrisul Codex Aureus, rămâne a statului român

Biblioteca Batthyaneum, unde se află manuscristul Codex Aureus, rămâne a  statului român. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv cererea Arheipiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia privind retrocedarea clădirii în care funcţionează Biblioteca Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile cu valoare inestimabilă din interiorul acesteia, scrie Adevărul.ro

Hotărârea închide definitiv capitolul în cee ceea priveşte viitorul Bibliotecii Bathyaneum din Alba Iulia.   Clădirea şi colecţiile rămân în proprietatea Statului Român, prin Biblioteca Naţională a România, care poate acum să demareze aşteptatul proiect de restaurare. De asemenea, clădirea din Alba Iulia va putea fi deschisă publicului şi va deveni un important punct de atracţie în Cetatea Alba Carolina.

Arheipiscopia Romano-Catolică a ”atacat” în instanţa de contecios administrativ şi a solicitat anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în septembrie 2015, cererea acesteia de retrocedare în natură a bunurilor mobile şi imobile din cadrul Bibliotecii Batthyaneum. Este vorba despre fondul de carte, fondul manuscriselor, fondul incunabulelor, colecţia de obiecte liturgice, arhiva Capitlului romano-catolic de Alba Iulia şi a conventului de Cluj, observatorul astronomic cu toată dotarea, colecţia de picturi, colecţia de vestimentaţie ecleziastică, colecţia de minerale, colecţia de numismatică, mobilierul.

Manuscrise valoroase

Biblioteca Batthyaneaum adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între

Codex Aureus, cel mai valoros manuscris de la Biblioteca Batthyaneum

care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică. Una dintre cărţile cele mai preţioase din colecţie este un fragment dintr-un manuscris carolingian decorat cu miniaturi, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Evangheliarul de la Lorsch. O altă denumire a acestei cărţi, utilizată mai des în România, este Codex Aureus și este  cel mai valoros manuscris din cadrul acestei biblioteci.

Citește Cronica Zilei cu încredere

Sursa foto- https://albaiuliaqr.ro/biblioteca-batthyaneum/