Cherecheș (PNL): Parlamentul să respingă toxica OUG 51 și să adopte de urgență decontarea integrală a transportului elevilor

Deputatul PNL Florica Cherecheș cere parlamentarilor să nu mai amâne adoptarea legii care prevede decontarea integrală a transportului elevilor. “Decontarea integrală a transportului elevilor a revenit zilele acestea pe agenda Parlamentului. În acest context, fac un apel către toți parlamentarii să nu mai întârzie rezolvarea acestei probleme stringente pentru elevi. Noi, liberalii, considerăm că această soluție este o investiție în copiii noștri, statul, în acest caz, investind practic bani pentru descurajarea abandonului școlar, dar și fonduri pentru siguranța transportului organizat al elevilor către școală. Copiii din mediile nesigure și defavorizate sunt cei mai expuși, iar această decontare va încuraja părinții cu probleme financiare mari să-și lase copiii la școală”, precizează într-un comunicat de presă Florica Cherecheș, vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.

Critici la adresa OUG 51

Deputatul a criticat PSD pentru adoptarea Ordonanței 51. “Din păcate fostul guvern PSD nu a înțeles miza reală a decontării transportului elevilor. PNL a criticat OUG 51/2019 încă de la adoptarea ei de către defunctul guvern PSD, considerând că naveta elevilor trebuie decontată integral. După preluarea guvernării de către PNL, având în vedere faptul că majoritatea parlamentară a fost și este una ostilă, Guvernul a considerat că decontarea navetei elevilor este o problemă atât de urgentă, încât la data de 12 decembrie și-a angajat răspunderea pe abrogarea OUG 51/2019. Cu toate acestea, Curtea Constituțională, pe baza unei sesizări făcute de PSD, a considerat că angajarea răspunderii este neconstituțională pe un motiv discutabil, și anume că există în circuitul parlamentar un proiect de lege de aprobare a OUG 51. Acest lucru este adevărat, însă nu împiedica găsirea unei soluții care să rezolve imediat problema navetei elevilor. Ulterior, Guvernul PNL a emis OUG 15/2020 prin care soluționa decontarea navetei elevilor, proiectul fiind dezbătut și aprobat, zilele acestea, în Comisia de învățământ, cu amendamentele prin care se elimină limita de 50 km pentru decont. Acest proiect de lege va merge la Senat pentru a fi dezbătut și a primi votul final. În paralel, proiectul de aprobare a OUG 51/2019 a fost dezbătut în comisiile raportoare din Camera Deputaților și a primit un raport de respingere, urmând să primească, sper, un vot final negativ poate chiar săptămâna viitoare”, mai spune Cherecheș în comunicatul remis cronicazilei.ro.

Parlamentarul  a mai afirmat  că își exprimă “speranța ca deputații PSD să înțeleagă nevoia de a abroga această ordonanță toxică” și solicită “tuturor senatorilor să susțină decontarea transportului pentru elevi”.

Citește cu încredere Cronica Zilei