Cîțu, demis de Parlament. Ce variante are PNL pentru funcția de premier
După ce Guvernul Cîțu a fost demis de Parlament, PNL caută soluții pentru a merge la Cotroceni, la consultări, cu o propunere de premier. Liberalii nu vor putea propune spre desemnare numele premierului proaspăt demis pentru că o decizie a CCR interzice acest lucru în lipsa unei majorități parlamentare care să-l susțină (vezi mai jos decizia CCR). Potrivit unor surse politice, printre variantele de premier vehiculate în partid se găsesc numele miniștrilor Dan Vâlceanu, Lucian Bode, Sorin Câmpeanu și chiar Nicolae Ciucă.
După demiterea Guvernului Florin Cîțu, Klaus Iohannis a anunțat că săptămâna viitoare va începe consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier care să formeze un nou Guvern.
Ce prevede decizia CCR
„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.
În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
- A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
- În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Citește Cronica Zilei cu încredere
Sursa foto- gov.ro