Cîțu: Odată cu trecerea pieței de capital la statutul de piață emergentă, companiile sunt la un click distanță de miliarde de euro (vezi video)

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a declarat că trecerea pieţei de capital româneşti de la statutul de piață de frontieră la statutul de piaţă emergentă înseamnă că firmele din România se află la un click distanţă de miliardele de euro care vor să fie investiţi. „Am mai vorbit despre acest moment şi cred am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează, şi am spus atunci, echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare. Făceam parte dintr-o piaţă comună şi bineînţeles toate companiile din România aveau acces dintr-o dată la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell. Înseamnă că dintr-o dată companiile din România și piaţa de capital din România sunt la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani. Sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta, şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor”, a declarat Florin Cîţu la evenimentul care a marcat promovarea României la statului de Piaţă emergentă secundară.

Florin Cîţu a mai subliniat că următoarea etapă ar fi trecerea la un alt nivel  mai superior de piață de capital, la MSCI. „Veţi avea în continuare suportul nostru, aşa cum aţi avut şi până acum. Împreună cu ASF lucrăm la o strategie pentru piaţa de capital. Şi nu numai în România, toată Europa se schimbă. România va avea o strategie, o punem la punct cu domnul preşedinte Nicu Marcu (șeful  ASF, n.r.) care o să fie o strategie modernă. Nu că vrem noi asta, totul vine de la antreprenori. Antreprenorii se schimbă, vor alt fel de societate”, a  mai declarat ministrul Finanţelor.

 

Citește Cronica Zilei cu încredere