Comisia Europeană ia în calcul stabilirea unor criterii pentru fixarea salariului minim în UE

Comisia Europeană a lansat dezbaterea privitoare la stabilirea unor criterii valabile pentru întreaga Uniune Europeană în privința salariului minim, informează un comunicat de presă al Reprezentanței Comisiei Europene la București. Comisia vede acest demers ca unul care poate stopa plecarea tinerilor din țările mai slab dezvoltate către unele cu un nivel de trei mai ridicat.

Astfel, Comisia a lansat deja prima etapă a dialogului cu întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanței Comisiei Europene în România. „Europa traversează o perioadă de schimbări fundamentale. Pe măsură ce trecem printr-o transformare ecologică și digitală și printr-un proces de îmbătrânire a populației, Comisia dorește să se asigure că oamenii rămân în centrul atenției și că economia funcționează în serviciul lor. Dispunem deja de un instrument în acest scop: Pilonul european al drepturilor sociale. Acum dorim să ne asigurăm că UE și statele sale membre, precum și părțile interesate își asumă angajamentul de a-l pune în aplicare”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

„Nicio persoană nu poate fi lăsată în urmă”

La rândul lui, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Viața profesională a milioane de europeni se va schimba în următorii ani. Trebuie să luăm măsuri pentru a permite viitoarei forțe de muncă să se dezvolte. Economia socială de piață inovatoare și favorabilă incluziunii a Europei trebuie să se axeze pe oameni: ea trebui să le ofere acestora locuri de muncă de calitate remunerate cu un salariu adecvat. Niciun stat membru, nicio regiune și nicio persoană nu poate fi lăsată în urmă. Trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a atinge cele mai înalte standarde pe piețele muncii, astfel încât toți europenii să își poată trăi viața cu demnitate și ambiție.”

Schmit a mai spus, potrivit G4media, că nu va fi stabilit un salariu minim pentru toată Europa, ci un mecanism pentru a ajunge la sisteme salariale echitabile, care să fie adaptate costurilor vieții, dar și evoluției economice, ameliorării productivității. El a mai precizat că este discutată ideea de a fixa salariul minim la 60% din salariul mediu, dar că acest lucru nu este suficient.

Citește cronicazilei.ro cu încredere.