Comisia Europeană vrea reguli care să protejeze mass-media de ingerința guvernelor

Comisia Europeană are în vedere introducerea de anul viitor a unor reguli pentru a împiedica preluarea de către grupurile mari de presă a rivalilor lor mai mici, precum şi interverență guvernelor, a afirmat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, scrie Reuters.

Această iniţiativă vine pe fondul limitării libertăţii presei în Polonia, Ungaria şi Slovenia şi a preocupărilor că distribuirea publicităţii de stat prin media pro-guvernamentale favorizează influenţa politicului asupra media. „Pentru remedierea acestor preocupări, Comisia Europeană va prezenta anul viitor o Lege a libertăţii media”, a declarat Breton în cadrul Forumului european al mass-media.

„Dorim să luăm măsuri împotriva tuturor tipurilor de interferenţă nejustificată în activităţile companiilor noastre de media. Trebuie să ne asigurăm că există garanţii ale pluralismului media, inclusiv al celor online, astfel încât niciun (grup) să nu devină prea mare”, a spus el. Breton a adăugat că legea propusă va viza de asemenea interferenţele străine ostile, statele în care au loc alegeri fiind considerate cele mai vulnerabile. El a menţionat că executivul european va lansa o consultare pentru a obţine feedback din partea media şi a altor părţi înainte de adoptarea noilor reglementări.

Citește Cronica Zilei cu încredere