Decizie. Fără adeverințe de vechime pentru pensie și șomaj

Casa Națională de Pensii  și Agenția Națională de Muncă au, de luna aceasta, acces direct la Registrul de evidență a salariaților, potrivit unui ordin recent de ministru. Asta înseamnă că persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime, scrie avocatnet.ro

Decizia  a fost luată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care se aplică deja de la 1 ianuarie 2020. „Ordinul ministrului muncii și protecției sociale 1.783/2019 este un act administrativ intern, emis cu respectarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal, prin care Inspecția Muncii asigură accesul direct, pentru Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Pensii Publice și pentru structurile teritoriale ale acestora, la informațiile din registrul general de evidență a salariaților, aplicație gestionată de Inspecția Muncii. Acest ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2020 (…) și se aplică strict instituțiilor aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, a explicat Ministerul Muncii pentru avocatnet.ro.

Violeta Alexandru a anunțat această măsură la sfârșitul lui 2019. „Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”, a scris la vremea respectivă, pe Facebook , Violeta Alexandru.

Foto credit FB- Violeta Alexandru

Citește cronicazilei.ro cu încredere.