Florica Cherecheș (PNL): Măsurile luate de Guvern au fost dure, dar datorită lor putem spune că examenul de Evaluare Națională va avea loc în condiții sigure

Deputatul PNL Florica Cherecheș apreciază că examenul de Evaluare Națională se va desfășura în condiții sigure datorită măsurilor luate de Guvernul PNL. “Elevii de clasa a VIII-a vor da piept cu primul examen important din cariera lor academică. Anul acesta știu că emoțiile vor fi mai mari, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori, pentru că pregătirea normală pentru examene a fost întreruptă brusc de pandemia globală, care a adus multe provocări și a ridicat zeci de întrebări privind modul în care poate să continue școala. Având în față o situație nemaiîntâlnită la nivel global de peste 100 de ani,  nu a fost ușor pentru Ministerul Educației și Cercetării să anunțe cu precizie data și forma în care se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Toate deciziile Ministerului Educației și Cercetării din această perioadă s-au luat, în primul rând, cu gândul la sănătatea elevilor, părinților și cadrelor didactice. Acesta este și motivul pentru care părinților copiilor minori li s-a oferit posibilitatea să stea acasă cu aceștia, până la sfârșitul anului școlar, cu 75% din salariu. Am cerut elevilor și părinților să aibă înțelegere și răbdare, deoarece toate deciziile au fost luate în funcție de evoluția pandemiei la noi în țară. <Școala de acasă>, în sistem online, a devenit o realitate pentru cea mai mare parte a elevilor din România, iar profesorii au făcut eforturi deosebite pentru a face față acestei provocări. Pentru a-i ajuta pe cei 250.000 de copii care nu aveau dispozitive pentru a se conecta la cursurile online, conform cifrelor transmise de Inspectoratele Școlare Județene, Guvernul PNL a achiziționat tot atâtea tablete cu acces la internet. Cu toate că unele voci cereau renunțarea, atât la Evaluarea Națională cât și la Bacalaureat, propunând soluții fanteziste cum ar fi echivalarea mediilor din anii școlari, Guvernul PNL a găsit soluții realiste pentru a putea avea o evaluare corectă a abilităților elevilor din țara noastră, totul în condiții de maximă siguranță, atât pentru elevi, cât și pentru profesori”, explică Florica Cherecheș într-un comunicat de presă remis Cronica Zilei.

Munca didactică online, o noutate

“Dragi elevi de clasa a VIII-a, vă felicit pentru modul în care ați continuat să vă pregătiți în aceste condiții dificile. Curajul vostru și dorința de a vă prezenta la acest examen sunt un  exemplu pentru o întreagă societate care revine la normalitate. Îi felicit și pe profesorii care au rămas alături de elevii lor, chiar dacă munca didactică online a reprezentat ceva nou și pentru ei. Măsurile luate de Guvernul PNL au fost poate dure, chiar drastice, dar datorită acestora și modului în care românii le-au respectat, putem spune, că luni, 15 iunie, examenul de Evaluare Națională va avea loc. În condiții speciale, e drept, dar important e că elevii vor putea susține acest examen. Elevii trebuie să aibă încredere în ei, să nu le fie teamă și să ajungă acolo unde-și doresc, fie un liceu, fie o școală profesională pentru a învăța o meserie”, a mai adăugat Cherecheș, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.