Iohannis: După 15 mai fără declarații scrise când ieșim din casă, dar cu mască

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, purtând mască de protecție, că după 15 mai restricțiile se vor relaxa, românii fiind obligați, după această dată, să poarte măștii de protecție în spațiile publice închise și pentru transportul în comun. ”Aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Din 15 mai, se renunță la declarațiile pe proprie răspundere în ceea ce privește deplasările individuale”, a afirmat preşedintele în cadrul declarației de presă.

Interdicțiile pentru adunări publice rămân

Președintele a mai anunțat că interdicțiile pentru manifestări publice vor fi păstrate și după 15 mai: “Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme, vorbesc după 15 mai, în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul”.

El a mai spus că, în privința relaxărilor, va exista un plan detaliat ce va fi prezentat publicului.”Am avut o nouă întâlnire cu premierul şi un grup de miniştri şi consilieri. Este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei. Vom avea în scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun. Poate renunţăm la purtarea măştii la anul. O a doua măsură pe care am decis-o este una care va bucura mulţi români. După data de 15 mai vom renunţa la restrângerile de circulaţie individuale”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis  a mai subliniat că pe durata stării de urgenţă, rămân valabile toate măsurile şi restricţiile existente. ”Până în 15 mai staţi acasă, toate restricţiile rămân în vigoare. După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în paşi, care activitate când poate să înceapă. O activitate importantă este activitatea şcolară şi vom elabora un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Planul va fi prezentat public când e elaborat cu toate detaliile aferente”, a afirmat preşedintele.

”Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai, unele restricţii vor dispărea, multe altele vor rămâne în picioare. Şi pas cu pas, în funcţie de evoluţia cazurilor, vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate pentru că experţii spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu această epidemie. Pe măsură ce interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare”, a mai explicat Iohannis.

Citește Cronica Zilei cu încredere

Credit foto-presidency.ro