Iohannis, reacție la condițiile PSD: Unii se gândesc doar la beneficii electorale

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce PSD a pus condiții ca să voteze în Parlament decretul prezidențial pentru instituirea Stării de Urgență. ”Trăim o perioadă dificilă, care va marca la scară istorică nu doar România, ci şi întreaga omenire. După ce vom depăşi această criză,  va trebui să separăm clar ce este bine şi ce funcţionează de ceea ce nu este în regulă şi nu funcţionează. Această etapă critică ne-a pus în faţa oglinzii a decenii de guvernare a României conform mentalităţii <lasă, merge şi aşa, rezolvăm data viitoare, să facă alţii>. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a gândi şi a acţiona, care ne-a ţinut  în loc zeci de ani. Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe şi să înţeleagă că aşa nu se mai poate. Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care, chiar şi în aceste zile dramatice, doar la se gândesc beneficiile lor electorale şi, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greşite, dar pur şi simplu împovărează excesiv o ţară pe care au lăsat-o şi expusă, şi vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susţinere economică. Este complet imoral să punem pe umerii generaţiei tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de nişte iresponsabili”, a declarat Iohannis.

Decretul votat, dar cu condiții

Parlamentul, controlat de PSD, a votat cu 404 voturi  pentru, decretul de prelungire a stării de urgenţă semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Însă votul favorabil al majorității PSD a venit, la pachet, cu o serie de cerințe. PNL s-a declarat împotriva acestor solicitări ale PSD.

Care sunt solicitările….

  • Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
  • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri.

Citește Cronica Zilei cu încredere