Măsuri de prevenție împotriva coronavirusului fără precedent în România

Autorităţile române au interzis activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, a anunţat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia este valabilă până la 31 martie, dar poate fi prelungită.

  • Interzicerea activităților publice cu peste 1000 de persoane

„Începând de astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivelul local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate. Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie. Ele sunt prevăzute până în data de 31 martie. Ele pot fi prelungite în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial. Măsura vizează atât activităţile publice, cât şi cele private desfăşurate în interiorul unei incinte sau în aer liber. Este o măsură preventivă la acest moment, dar este necesară”, a explicat Arafat.

  • Sistate stagiile de practică ale studenților, fără vizite ale aparținătorilor

Vor fi oprite stagiile de practică ale studenţilor în spitale şi vizitele aparţinătorilor în unităţile medicale. „Sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii universităţilor de medicină şi farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează la această măsură studenţii care participă în calitate de voluntar în unităţile sanitare respective”, a mai afirmat  Arafat.

  • Certificat medical că nu sunt afectați

Dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi, românii ținuți în  carantină în alte state nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin în țară. „Referitor la cetăţenii români care au fost carantinaţi în alte ţări cu coronavirus şi deţin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în ţară. Altă măsură este decizia de a nu se emite certificate medicale care să constate lipsa infecţiei de noul coronavirus, la cerere, din partea unităţilor sanitare”, a mai afirmat Arafat.

  • Școli închise dacă vor fi depistate cu cel puțin un caz de coronavirus

Unitățile școlare în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise. „S-au aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul de Sănătate Publică şi nu ia în considerare doar aspectele medicale. Comitetul judeţean care decide în final, la propunerea DSP şi la a Inspectoratului Şcolar din judeţul respectiv, poate să analizeze şi alte criterii decât cele medicale când ia această decizie: criterii sociale, criterii bazate pe discuţiile cu părinţii şi aşa mai departe”, a  mai explicat Raed Arafat.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/200534691048566/

Citește cu încredere Cronica Zilei