Ministrul Muncii, despre tăierea salariilor la bugetari: Confirm că există o preocupare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, nu exclude varianta tăierii salariilor în domeniul bugetar. „Suntem conștienți de faptul că este nevoie de solidaritate din partea tuturor. Nu există cetățeni de tipuri diferite. Unii care se sacrifică și unii care se bucură. Adică se bucură în sensul în care nu au nicio grijă. Confirm că există o preocupare în acest sens fără să pot intra în detalii”, a explicat Violeta Alexandru pentru Europa FM.

PNL, proiect pentru tăierea pensiilor speciale

Ieri, deputatul PNL Florin Roman a anunțat că a depus  la Parlament un amendament prin care se cere impozitarea progresivă a pensiilor speciale cu până la 95%. “În calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputaților, alături de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicităm impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% și până la 95%”, anunță Florin Roman în comunicatul remis Cronica Zilei.

Florin Roman a  mai declarat că este vremea solidarității și a constrângerilor. “Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că vorbim de medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici. Propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei. Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămână de Parlament, dacă exista voința politicĂ. Pentru că sunt convins că se va bucura de susținerea tuturor forțelor politice responsabile! În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de conturi; Avocatul Poporului; personalul navigant; personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, a explicat Florin Roman.

Citește și- FLORIN ROMAN (PNL): IMPOZITĂM CU PÂNĂ LA 95% PENSIILE NESIMȚITE ȘI DUCEM BANII ÎN LUPTA ANTI-CORONAVIRUS