Orban: Analizăm să contestăm la CCR depunerea moțiunii de cenzură. Ce ţară e aia în care Guvernul este asediat de moţiuni în vacanţele parlamentare

Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că analizează posibilitatea contestării depunerii moțiunii de cenzură, considerând că demersul este neconstituțional în perioada vacanței parlamentare. „Analizăm posibilitatea de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiune extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară.Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia. Analizăm toate temeiurile constituţionale. O moţiune de cenzură poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanţele parlamentare durează două luni cea de vară, o lună cea de iarnă. Deci trei luni. Asta ar însemna că deşi textul constituţional spune că moţiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură data pe o singură moţiune pe sesiune, acesta e textul constitutional, gândiţi-vă că dacă s-ar permite depunerea de moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară orice Guvern ar fi supus unui asediu unor moţiuni de cenzură. S-ar putea depune la limită 5 zile, se pot depune cred că 18 moţiuni de cenzură, în intervalul de timp în vacanţele parlamentare. Ce ţară ar fi aia în care Guvernul ar fi asediat de moţiuni în vacanţele parlamentare? Deci analizăm posibilitatea sesizării CCR”, a declarat presei premierul  Ludovic Orban.

PSD a depus ieri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, a anunţat președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. (…) Cele nouă luni de guvernare PNL pot fi sintetizate în următoarea frază: Guvernul PNL – de la pandemie, la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor. Au făcut chermeze în sediul Guvernului, în timp ce toată România era închisă. Şi-au pus toate neamurile pe funcţii şi au devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei”, a declarat  Marcel Ciolacu la Parlament.

Moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată” este semnată de 205 parlamentari, însă pentru ca Guvernul să fie demis este nevoie de 233 de voturi. Cel mai probabil moțiunea va fi citit joi în Parlament, iar la începutul lunii septembrie se va vota.

Citește Cronica Zilei cu încredere