Patriarhia Română: Diferențele teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalţă deasupra lor

Patriarhia Română îl contrazice pe ÎPS Teodosie care declarase că e „un mare păcat” ca un ortodox să meargă într-o biserică catolică, scrie ziarul Adevărul care citează Mediafax.

Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a declarat că „rugăciunea nu are graniţe confesionale şi nici de altă natură…Vechile ale diferenţelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalţă deasupra lor”, susţine Vasile Bănescu, citat de Mediafax.

Mai mult, Vasile Bănescu spune că rugăciunea făcută într-un alt spaţiu decât al bisericii tale „nu ne afectează automat identitatea credinţei. Importantă este buna situare în propria tradiţie religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaştem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru şi civilitate inclusiv în relaţia cu alteritatea religioasă. Abia absenţa acestei bune situări în credinţă, care conduce la ratarea relaţiei mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinţei şi a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa şi sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a spus Vasile Bănescu citat de Mediafax.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat într-o emisiune la Radio Dobrogea că este „mare păcat” să mergi la o biserică catolică. Acesta a fost răspunsul ierarhului la o întrebare adresată de o femeie care locuieşte îm maria Britanie şi care spunea că în zonă nu are nicio biserică ortodoxă română.

Arhiepiscopia Romano – Catolică a reacţionat imediat la declaraţia lui Teodosie, purtătorul de cuvânt scriind pe Facebook că: „Ne surprinde în mod neplăcut declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident.

Citește Cronica Zilei cu încredere