Povestea Maitec în expoziția Lemn Aur Lumină, la MNaR

În perioada 31 octombrie 2019 – 31 ianuarie 2020, Muzeul Național de Artă al României găzduiește expoziția #Maitec – Lemn Aur Lumină, cea mai amplă retrospectivă din ultimul deceniu dedicată Sultanei și lui Ovidiu Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Dana și Stéphane Maitec, informează Centrul Cultural Expo Arte într-un comunicat de presă.
Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje artistice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, 4 destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Maitec

Dacă Ovidiu și Sultana Maitec sunt, astăzi, două repere incontestabile de care se leagă evoluția și inovația în sculptura și pictura românească de după 1950, expoziția Lemn Aur Lumină propune o perspectivă contemporană asupra creației lor, în dialog cu un nou limbaj artistic: fotografia. Stéphane Maitec, fiul celor doi artiști, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. În această expoziție, cei doi propun însă un experiment vizual spectaculos în noua lor serie de lucrări, Reflections, care aduce împreună, printr-un fascinant joc de reflexii, fotografia, sculptura și pictura, iar rezultatul este un nou gen artistic fluid și o nouă abordare asupra luminii.

Expoziția va aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună la Muzeul Național de Artă al României în 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana & Stéphane Maitec vor prezenta peste 50 de lucrări și instalații interactive.

Ovidiu Maitec, unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși

Maitec

Recunoscut astăzi ca unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși, Ovidiu Maitec este un artist care și-a depășit epoca: născut în 1925 și format în plină perioadă a realismului socialist, la începutul anilor 60 va avea revelația formei perforate care îl va consacra definitiv ca „sculptorul care a introdus lumina în material”, cum îl numea Mircea Eliade. În anii relativei liberalizări culturale, Ovidiu Maitec a avut șansa unor călătorii, întâlniri și expoziții care îi vor schimba destinul: a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede, a debutat cu prima personală la Londra, a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale.

În mod paradoxal, Revoluția a însemnat pentru Ovidiu Maitec o tragedie care îl va marca pentru tot restul vieții: a pierdut circa 70 de lucrări într-un incendiu care i-a devastat atelierul în decembrie 1989. Își va petrece ultimii ani din viață între Paris și București, iar ultimele sale lucrări arată o permanentă căutare de a se conecta la arta contemporană.

Sultana Maitec, consacrată ca „artist al aurului”

Maitec

Expoziția va documenta, în paralel, destinul de excepție al Sultanei Maitec, o artistă care a decis o spectaculoasă ruptură față de trendul realist dominant al epocii, optând pentru o pictură nonfigurativă în tehnica foiței de aur, care va deveni materialul esențial și marca sa vizuală dominantă. Seria Sorilor și a Pomonelor o vor consacra definitiv pe Sultana Maitec ca „artist al aurului”, „un aur cosmogonic, un fel de substanță primordială”, cum îl numea Andrei Pleșu.

Prin aducerea unei selecții de peste 50 de lucrări din seria Reflections de Dana & Stéphane Maitec la București, expoziția oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera celor doi artiști care au expus în Franța, Statele Unite, Elveția, Belgia, Italia și au lucrat cu publicații celebre, între care se numără o îndelungată colaborare cu Financial Times. Lucrările din seria Reflections pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură.
Expoziția #Maitec – Lemn Aur Lumină va fi deschisă pentru public în perioada 31 octombrie 2019 – 31 ianuarie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53.
Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte, MNaR și Asociația Maitec

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.