Primăria nu autorizează “Bucharest Pride” pe Calea Victoriei. Templierii au sesizat momentul nepotrivit ales de organizatorii marșului

Reprezentanții unui ONG au protestat  în fața primăriei Capitalei după ce aceasta nu a autorizat marșul „Bucharest Pride” pentru a se desfășura pe Calea Victoriei. Primăria condusă de Nicușor Dan nu a refuzat evenimentul, ci a propus alte variante, inclusiv organizarea lui pe bulevardul Kiseleff sau Magheru. Soluțiile primăriei au fost refuzate, deocamdată, de organizatorii Bucharest Pride, aceștia dorind să treacă peste decizia primăriei și să organizeze totuși marșul în data de 14 august pe Calea Victoriei. În urmă cu trei zile, Dan Vasiliu, liderul templierilor români, a atras atenția asupra momentului nepotrivit ales de organizatori și a cerut decență.

Argumentele Primăriei

 • Comisia de avizare a adunărilor publice a oferit mai multe opțiuni Asociației ACCEPT pentru organizarea marșului „Bucharest PRIDE” 2021
 • Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a oferit Asociației ACCEPT mai multe opțiuni pentru organizarea evenimentului „Marșul Bucharest PRIDE” și rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună.
 • Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991.
 • Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.
 • Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.
 • Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus.
 • Primăria Municipiului București rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea.
 • Informăm că din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alții, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Brigăzii Rutiere, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, STB și ASSMB.

Atașăm și câteva precizări suplimentare de ordin juridic:

 1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spațiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureșteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.

Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicția de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, așa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.

Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locații care pot să pună în pericol participanții. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri  în asigurarea siguranței participanților la marș.

 1. Asociația ARCEN nu are nicio atribuție în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociația a propus Municipalității pietonalizarea în weekend a unor zone din București. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuțiile privind desfășurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliției Locale, Poliției Naționale și Administrației Străzilor.
 2. Ambele cereri pentru miting ale Asociației Accept prevăd un număr de 10.000 participanți. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricțiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, așteptând relaxarea măsurilor de securitate anunțată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.
 3. Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată.

Dan Vasiliu, liderul templierilor români: este nepotrivită o astfel de manifestare, mai ales în perioada postului Adormirii Maicii Domnului

În urmă cu trei zile, templierii au atras atenția asupra acestui eveniment și au spus că momentul ales de organizatori este nepotrivit. Dan Vasiliu, liderul templierilor români, a susținut că Bucharest Pride are o simbolistică ascunsă și atrage atenția asupra m

Dan Vasiliu, Marele Prior al templierilor români

omentului ales de organizatorii evenimentului. “Statornici apărării valorilor și tradițiilor creștine, misiune cu smerenie asumată, templierii români din Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH) își manifestă îngrijorarea față de felul în care o minoritate înțelege să-și clameze unele privilegii. Țara noastră asigură tuturor cetățenilor ei drepturi egale. Printre acestea regăsim dreptul la viață, la exprimare liberă, la asociere și dreptul de a practica credința. Considerăm disproporționată organizarea, pe o perioadă de șase zile, a unei manifestări care nu este în spiritul tradiției poporului român și care nu rezonează cu principiile morale împărtășite de majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări. Aceasta doar dacă nu se dorește impunerea prin forță a ideologiei promovate de către comunitatea LGBTQ+. Dumnezeu a lucrat șase zile când a creat cerurile și pământul. Se dorește oare, simbolic, o reeditare a creației în numele altui zeu? Totodată, credem că este nepotrivită o astfel de manifestare, mai ales în perioada postului Adormirii Maicii Domnului. Poate că alegerea s-a datorat unei erori regretabile, sau a neștiinței, din partea organizatorilor și a celor care au aprobat evenimentul. Altfel, putem considera că s-a urmărit o sfidare la adresa creștinilor din România. Dacă interesul real al unei comunități este de a obține anumite privilegii, calea democratică este cea potrivită. Se poate apela, cu argumente bine întemeiate, la partide sau la parlamentari care sunt dispuși să le promoveze interesele”, se arată în comunicatul remis presei de Marele Prior al templierilor români, Dan Vasiliu.

Dan Vasiliu a mai făcut apel la organizatori să manifeste decență în comportament și în felul în care se vor expune în public, în cazul în care nu vor renunța șa eveniment. “Facem apel la organizatorii evenimentului, dacă nu consideră oportun să renunțe deocamdată la un asemenea demers, să manifeste decență în comportament și în felul în care se vor expune în public. Facem apel la mass-media să dea dovadă de discernământ în privința orelor de difuzare și al spațiului acordat pentru acest festival al mândriei (Bucharest Pride). Facem apel la toți credincioșii creștini să nu dea curs unei asemenea provocări și să evite locurile unde se vor organiza manifestările în cauză. Absența de la acest eveniment, anunțat de către organizatori pentru perioada 9-14 august 2021, este o atitudine mai potrivită decât orice altă manifestare sau protest ce ar putea conduce la un răspuns agresiv din partea comunității LGBTQ+ cu posibilitatea unui deznodământ nedorit. Dați dovadă de înțelepciune și de adevărată credință în Dumnezeu! <Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită. (Romani 12:2). „Fraţilor, chiar de va cădea un om în vreo greşeală, voi cei duhovniceşti îndreptaţi-l pe unul ca acesta cu duhul blândeţii, luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită. (Galateni 6:1)>”, se mai arată în comunicatul de presă al OSMTH România.

Surse foto- Facebook Primăria Capitalei și siteul OSMTH