Primele expoziții personale ale pictoriței Valentina Rusu Ciobanu în România

Asociația pentru cultură și arte Arbor invită bucureștenii să vadă primele două expoziții personale ale pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu în România. Astfel, de ziua centenarului artistei, 28 octombrie 2020, la Arbor.art.room a fost lansată o expoziție ce prezintă o selecție de lucrări alese să definească „un veac de singurătate“, inspirat din viața artistei în Republica Moldova. Pe 5 noiembrie 2020, la Palatul Suțu Muzeul Municipiului București a fost deschisă expoziția aniversară, care include lucrări de pictură și grafică din întreaga activitate artistică a Valentinei Rusu Ciobanu. Ambele expoziții pot fi vizitate până pe 29 noiembrie.

La Palatul Suțu, în două săli generoase de la etajul 1, se vor putea vedea peste 60 de lucrări de o valoare excepțională, pictură și artă grafică, selectate chiar din atelierul artistei. Unele lucrări sunt expuse pentru prima dată în spațiul public, fiind recuperate din atelierul artistei după mai bine de 50 de ani de ascundere a lor. Printre acestea se numără și „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea, Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițkaia“ (1963), lucrare restaurată cu sprijinul dnei Victoria Nagy Vajda, președinta Asociației pentru cultură și arte Arbor.

La Arbor.art.room, în expoziția anexă, se pot vedea 11 lucrări de pictură, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selecție care face o trimitere îndrăzneață la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez. La fel ca și romanul „Un veac de singurătate“, lucrările selectate în expoziția anexă sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 și se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ și prin laconismul mijloacelor de expresie. Compozițiile din această selecție de lucrări capătă conotații enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

Atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, în realitate virtuală

În cadrul expozițiilor, a fost lansat un catalog-album expozițional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viața și opera sa, precum și interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul expozițiilor, a fost lansat un material video interactiv despre viața și creația Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o sută de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul să descopere povestea și contextul creației maestrei artei basarabene.

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ prezintă în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat în „realitatea virtuală“ (VR), o reconstrucție identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985.

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ a prevăzut și o componentă de cercetare și inventariere a atelierului artistei, în urma căreia s-au digitalizat, prin fotografiere, peste 500 de lucrări de pictură, schițe sau desene mai elaborate. Au fost scanate circa 1.500 de schițe și însemnări ale artistei, fotografii, diverse acte, articole din ziare despre creația Valentinei Rusu Ciobanu și interviuri, pliante ale expozițiilor la care a participat, cărți poștale cu reproduceri semnate de artistă, care vor constitui baza unei monografii complete despre viața și opera pictoriței Valentina Rusu Ciobanu.

Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naționale ale României ‒ Iași, Moldova Film, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu“, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chișinău, Rivulet Studio, VRTIM și Calvert Journal.

Citește mai multe pe Cronica Zilei!