PSD: În Senat a fost votat un proiect care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități

În Senat a fost votat astăzi un proiect de lege “care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități”, anunță PSD într-un comunicat de presă. “Parlamentarii PSD din Senatul României au susținut și votat astăzi proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanței de Urgență a guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menține <dobânda la dobândă> pentru orice tip de credit, cu excepția creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată în comunicat.

”Românii și companiile românești trebuie sprijiniți astfel încât să poată depăși cu bine această perioadă grea. Nimeni nu trebuie să profite de pe urma acestei pandemii pentru a-și crește profiturile. De aceea, soluția corectă este cea propusă de PSD. Amânarea rambursării creditelor, la cerere, fără niciun cost suplimentar”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu după adoptarea acestui proiect

Comunicatul mai arată că, potrivit proiectului, “debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poștă”.Proiectul de lege adoptat de Senat va fi dezbătut și suspus votului în Camera Deputaților ca for decizional până la sfârșitul acestei săptămâni.

Cîțu: Amânare fără dobândă

La rândul lui, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că noua OUG privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede o dobândă zero pentru creditele ipotecare. „Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit. La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare”, a precizat ministrul Florin Cîțu.

Citește Cronica Zilei cu încredere