Răsturnare de situație. Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor din Moldova

Răsturnare de situație. După numărarea a peste 99% din voturi, Maia Sandu s-a desprins în câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit Comisiei Electorale Centrală (CEC) a Republicii Moldova. CEC a prezentat rezultate preliminare după procesarea a 2139 de procese verbale din 2143. Astfel, la ora actuală pe primul loc se clasifică Maia Sandu cu 36,1%, urmată de Igor Dodon – 32,66% și Renato Usatîi cu 16,91 la sută. În turul al doilea al scrutinului vor intra Maia Sandu și Igor Dodon.

Ce spun finaliștii

Candidata PAS la prezidențiale a mulțumit alegătorilor pentru că au ieșit la vot și „cu toată inima” a mulțumit celor care au votat pentru Maia Sandu. „Am câștigat primul tur doar datorită dumneavoastră”, a declarat Maia Sandu, informează unimedia.info. „Vin cu mulțumiri către funcționarii birourilor electorale și observatorilor care au muncit și au protejat votul oamenilor. Mulțumesc echipei de campanie, munca acesteia este mai puțin văzută, dar probabil cea mai importantă”, a declarat Maia Sandu. „Mulțumesc domnului Andrei Năstase, Platformei DA, domnului Octavian Țîcu, PUN, domnului Dorin Chirtoacă și Blocului Unirea pentru sprijinul anunțat acum câteva minute. Dragi cetățeni din diasporă și din toată țara, să fim pe 15 noiembrie și mai mulți. Celor de la putere le spun să nu mai încerce să fraudeze, să lase în pace oamenii”, a declarat Maia Sandu.

La rândul lui, Igor Dodon a mulțumit tuturor cetățenilor, care s-au mobilizat și au ieșit la vot, dar și tuturor instituțiilor publice și funcționarilor electorali care și-au îndeplinit angajamentele, au administrat la nivel înalt organizarea alegerilor și au asigurat un proces liber și democratic. Totodată, Igor Dodon și-a felicitat contracandidata, i-a cerut să-și ceară scuze pentru acuzații mincinoase și s-a arătat sigur că va învinge în turul doi, așa cum s-a întâmplat în 2016, mai scrie unimedia.info

„În primul rând mulțumesc tuturor pentru mobilizare, pentru implicare, pentru că au ieșit la vot. Mulțumesc tuturor funcționarilor care au organizat un proces de vot impecabil, liber și corect. Felicit contracandidata mea, Maia Sandu, că a ajuns în turul doi. Iată că istoria se repetă, așa cum a fost în 2016. Toți cei care au vorbit despre fraudări, ar fi bine să-și ceară scuze publice de la cetățeni și funcționari pentru promovarea acestor falsuri. Noi am demonstrat că putem organiza alegeri libere, corecte și democratice. Diaspora a fost foarte activă, însă aceasta de regulă votează diferit de preferințele generale a celor din țară. Electoratul de stânga este în număr foarte mare, ceea ce ne dă încredere că în turul doi vom învinge, așa cum a fost și în 2016”, a declarat candidatul independent Igor Dodon.

Credit foto- unimedia.info

Citește Cronica Zilei cu încredere