Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol pentru SUA

În momentul de față, Rusia furnizează SUA mai mult petrol decât orice alt producător străin, în afara Canadei, scrie RFI, care citează Bloomberg.

În ultimele trei luni, importurile americane de produse petroliere brute și rafinate de la fostul adversar din Războiul Rece au crescut cu 23%. În mai, urcarea a fost de până la 844.000 de barili pe zi față de luna aprilie, arată datele din rapoartele oficiale. Astfel, Mexicul a pierdut a doua poziție, livrările către SUA crescând cu mai puțin de 3%.

Totodată, Rusia a devenit o sursă favorită pentru producătorii americani de carburanți, înlocuind petrolul greu din Venezuela, supusă sancțiunilor comerciale, și din Orientul Mijlociu, unde limitările impuse de OPEC au redus transporturile. Această creștere a livrărilor rusești vine pe fondul tensiunilor dintre Washington și Kremlin din cauza conductei care va transporta gazul siberian către Germania. Dar, în absența unor sancțiuni efective, companiile americane nu sunt obligate să țină cont de obiectivele diplomatice și geopolitice ale Casei Albe.

Totuși, Canada reprezintă aproape jumătate din importurile SUA, livrând aproape cinci ori mai mult decât Rusia, arată datele. Livrările de petrol din Rusia sunt estimate în urcare pe viitor, sub efectul creșterii lente a producției OPEC și aliaților săi. De asemenea, un factor de remarcat sunt prețurile mai mici față de alte surse, care vor atrage și mai multe achiziții, spun analiștii economici.

Credit foto- pexels.com

Citește Cronica Zilei cu încredere