Secretarul general Pro România: Alegerile anticipate, greu de făcut

Secretarul general Pro România, Ion  Mocioalcă, îl acuză pe Ludovic Orban că joacă la cacealma după ce premierul liberal a declarat că sunt imperios necesare alegeri anticipate deoarece „este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile așteptate de români”, scrie expressdebanat.ro

Ludovic Orban nu a precizat o dată la care ar putea fi declanșate alegerile anticipate, dar a spus că PNL caută parteneri politici care să susțină acest demers. „Să fie clar, este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile așteptate de oameni. De multe ori, Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului. E nevoie de reîmprospătarea structurii Parlamentului, să ținem cont și de voința actuală a cetățenilor români, să fie oglinda fidelă a opțiunilor politice ale românilor. (…) Declanșarea procedurii de alegeri anticipate se poate face fie prin demisia premierului, fie printr-o moțiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, prim-ministrul României.

Întrebat dacă este dispus să-și dea demisia, Orban a evitat un răspuns clar, spunând că va lua o decizie „responsabilă” în momentul în care va avea garanția că se vor putea organiza anticipatele. Premierul a mai adăugat că prioritar pentru guvernul liberal este să introducă în Constituția României modificările pe justiție, validate prin referendumul organizat de președintele României, Klaus Iohannis.

Tema annticipatelor, falsă?

Tema anticipatelor deschisă de Ludovic Orban ar fi una falsă, consideră deputatul Ion Mocioalcă. „Subiectul alegerilor anticipate este unul extrem de sensibil, aproape irealizabil. Dacă privim în urmă, nimeni nu a reușit până acum, în niciun mandat, să facă alegeri anticipate. Părerea mea este că nici domnul Orban nu va reuși. Eu cred că nici nu-și dorește. Cred că domnul Orban, în acest moment, joacă la cacealma. Așa cum a jucat și în cazul primarilor în două tururi. S-ar putea să fie totuși o alifie ieftină pusă pe rana USR-ului în legătură cu acest subiect, primari în două tururi de scrutin”, a declarat secretarul general al Pro România pentru expressdebanat.ro.

Mocioalcă susține că alegerile anticipate sunt dorite de către Pro România și că acestea ar putea avea loc odată cu alegerile locale, în timp ce Orban și PNL doar vorbesc despre acest subiect, fără să-și dorească într-adevăr devansarea parlamentarelor. Și a prezentat și argumente în acest sens. „Este domnul Orban în stare să refuze mandatul de două ori?! Este în stare domnul Orban să forțeze alegerile în două tururi, care din punctul meu de vedere l-ar avantaja?! Eu cred că nu. E doar un subiect în lispă de altele, pentru că în ultimul timp nu s-a mai discutat decât de accidente cu morți și răniți pe șosele sau în spitale și cred că își dorește revenirea în atenția publicului cu un astfel de subiect”, a afirmat secretarul general Pro România.

Parlamentarul de Caraș-Severin îi sugerează și alte subiecte de dezbătut premierului liberal Ludovic Orban, unele de mult mai mare și mai larg interes. „Poate ar trebui să discutăm și de începutul extrem de ezitant al guvernării lui Ludovic I, așa cum îl numea Klaus Iohannis, care iată, în două luni, nu a putut pune pe masa Parlamentului un buget sustenabil, ci doar un buget controversat pe care și-a asumat răspunderea. Cred că onor Curtea Constituțională va declara o astfel de procedură neconstituțională, însă cine își va mai aduce aminte de un astfel de lucru până la sfârșitul anului viitor, când poate, dacă domnul Orban va mai fi prim-ministru, vom avea o nouă asumare a răspunderii Guvernului pe un astfel de subiect?! Revenind la alegerile anticipate, ele nu vor avea loc pentru că, chiar dacă Pro România și le dorește, PNL și domnul Orban, forțați de alegătorii lor și de starea internă a partidului, nu vor reuși să le facă”, a conchis Ion Mocioalcă.

Foto credit: Facebook- Ion Mocioalcă

Citește cu încredere cronicazilei.ro