Prețul petrolului la care este conectată și România a scăzut, după criza din SUA

Tranzacțiile de petrol- Brent- la care sunt conectate România și Europa cu furnizare în iunie au scăzut marţi dimineaţa cu 7,4% şi s-au situat la 23,68 dolari, în urma căderii drastice a cererii din cauza crizei coronavirus şi după o prăbuşire istorică a preţului petrolului Texas, scrie realitatea.net

Preţul petrolului din Marea Nordului, de referinţă în Europa, şi-a continuat marţi tendinţa de scădere după închiderea de luni, când a terminat sesiunea de la International Exchange Futures la 25,58 dolari barilul. Luni a fost o zi nefastă pentru „aurul negru” după ce preţul petrolului Texas (WTI), de referinţă în SUA – a trecut în teren negativ, barilul ajungând la -37,63 dolari. Contractele futures ale WTI cu furnizare în mai au închis cu o scădere istorică de 305%. Marți, prețul petrolului american a revenit la valori pozitive. Prețul petrolului cu livrare in mai a crescut la 1,36 dolari/baril.

Ce zice ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că România nu va fi afectată pe termen scurt. „România, ca şi Europa, este legată de cotaţia Brent a petrolului, iar acolo preţul petrolului e în jur de 25 de dolari. Mai mult, după părerea mea, România nu va fi afectată pe termen scurt de această scădere dramatică de pe pieţele americane din două motive: o dată că suntem conectaţi la piaţa Brent care are o cotaţie de 25 de dolari, cât de cât normală şi reală în acest moment, iar în al doilea rând România este importator net de petrol. Într-un an cu o economie care funcţionează în mod normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asiguraţi de producţia internă. Practic, importăm cam în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Producţia internă a României se menţine la acelaşi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu există risc ca să avem posibilitatea închiderilor de sonde pentru faptul că  pentru faptul că nu mai avem unde pune producţia de petrol, cum se întâmplă în acest moment în America”, a declarat ministrul Economiei la Digi 24.

Citește Cronica Zilei cu încredere