Virgil Popescu: Suntem pregătiți să acordăm miliardul de euro pentru IMM-uri! Am pus în dezbatere publică proiectul (Vezi criteriile)

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că Ordonanța de Urgență privitoare la acordarea miliardului de euro pentru IMM-uri a intrat în dezbatere publică. “Suntem pregătiți să acordăm miliardul de euro! Am pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență!”, a anunțat ministrul pe Facebook.

Ce prevede Ordonanța

  1. Microgranturi pentru firme și PFA – 2.000 Euro

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ.

  1. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro

Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență). Printre condițiile de acordare se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.

  1. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 Euro

Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului).

Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții sunt și ele publicate ca anexe la proiectul de OUG.

Proiectul de OUG şi anexele aici – http://economie.gov.ro/transparenta-decizionala/proiecte-in-dezbatere-publica

Credit foto- Fb Virgil Popescu

Citește Cronica Zilei cu încredere