Cum poți să îți alegi vaccinul anti COVID-19. Informații oficiale!

Autoritățile din România au demarat pe 15 martie etapa a III-a de vaccinare anti COVID-19, astfel că oricine dorește se poate înscrie pe listele de așteptare. Multe persoane și-ar dori să știe ce tip de vaccin vor primi, cu atât mai mult cu cât există o întreagă dezbatere pe tema efectelor secundare și a problemelor grave pe care le pot avea unele persoane în urma administrării vaccinului. Chiar dacă autoritățile au anunțat că beneficiarii nu își vor putea alege vaccinul, trebuie spus că există modalități în care puteți afla ce tip de vaccin vi se va administra. Aceste informații sunt publice și oficiale. CronicaZilei.ro a efectuat o cercetare pentru a veni în sprijinul cititorilor săi care doresc să se vaccineze, dar vor să poată alege vaccinul anti COVID-19 pe care îl vor primi.

Cum funcționează programarea pe listele de așteptare

În primul rând, trebuie să vă faceți cont pe platforma oficială de programare la vaccinare https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/. Ulterior, puteți să vă programați atât dvs., cât și persoanele dragi, prin opțiunea Adaugă beneficiar. Atunci când optați pentru înscrierea pe listele de așteptare, trebuie să alegeți un anumit centru de vaccinare și aici aveți posibilitatea să decideți cu ce vaccin vă veți imuniza. Fiecare centru de vaccinare folosește un anumit vaccin, iar lista tuturor centrelor din țară, precum și tipul de vaccin folosit în fiecare este publică și se găsește pe site-ul guvernamental https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid/resource/bc19c354-644d-4a24-a26f-512129dbc70d. Așadar, puteți consulta această listă oficială și alegeți centrul de vaccinare care folosește vaccinul anti COVID-19 preferat de dvs. După ce ați selectat centrul de vaccinare pe platforma de programare, nu mai rămâne decât să așteptați să fiți notificat în momentul în care va fi un loc liber în acel centru și să alegeți data și ora programării.

Alte metode de a alege vaccinul anti COVID-19

O echipă din Sibiu a dezvoltat o platformă simplă și intuitivă, https://vaccin.live/ care prezintă, aproape în timp real, informațiile publice privind numărul de locuri pentru vaccinare disponibile în centrele de vaccinare, cu ajutorul unei hărți interactive a județelor. Cu un simplu click pe un județ, puteți vedea care sunt centrele de vaccinare, vaccinul anti COVID-19 folosit, numărul de locuri disponibile dar și numărul de persoane aflate pe listele de așteptare.

Ca să fiți și mai siguri, puteți contacta direct centrul de vaccinare care vă interesează și întrebați ce tip de vaccin se folosește acolo. După cum am precizat, aceste informații nu sunt secrete, trebuie doar să știți unde să le căutați.

De asemenea, în momentul în care faceți programarea propriu-zisă, vă puteți da seama ce tip de vaccin urmează să vă fie administrat după numărul de zile la care se face rapelul. Toate cele trei vaccinuri folosite în prezent în România necesită două administrări – pentru BioNTech Pfizer (Comirnaty) rapelul se administrează la 21 de zile, pentru vaccinul Moderna la 28 de zile, iar pentru cel de la Astra Zeneca la un interval de opt săptămâni.